Fremads hemmelige hundredekilometerløber

De fleste bøger om løb og alverdens løbeprogrammer på nettet fortæller en hel masse om, hvordan man bedst træner til og løber distancer som 5 og 10 km, halvmarathon og marathon. Men ved de 42,195 km stopper programmerne og de mange velafprøvede teorier i løbebøgerne, og de få løbere der fortsætter, løber så at sige alene  - bortset fra de råd, som findes på nettet fra andre løbere med ægte langdistanceblod i årene.

Den forholdsvis lille skare kaldes ultraløbere og selvom ikke ret mange ved det, er den på fornemste vis repræsenteret i Aarhus Fremad.

Mathias Jørgensen har igennem det sidste års tid stillet op i den sorte trøje med trekanten, når han har deltaget i blandt andet 100 km løb og 6 timers løb. Sidste weekend blev det også til et marathon i Aalborg, hvor sluttiden på 3.03.19 fortæller om, at evnerne ikke kun rækker til at løbe langt.

Hvordan griber man så lige træningen an til den slags løb? For Mathias vedkommende er træningen bygget op omkring en lang tur i weekenden og så ellers en daglig løbetur fra hjemmet i Holme  til arbejdet i helsekostbutikken Ren Kost i Jægergaardsgade. En stor del af kilometerne kan derfor løbes i den meget varierede Marselisborg skov

Seneste store bedrift var deltagelsen i CPH ultra (100 km distance), som i år blev afholdt d. 14. April i Albertslund. Mathias gennemførte  i tiden 8.48.14 og blev nummer 5 i løbet, som blev vundet af Florian Reus i 7.42.43. Et løb af den længde kræver selvsagt, at løberen er i stand til at indtage energi og væske adskillige gange. Her kan der opstå det problem, at kroppen kommer i saltunderskud og derfor ikke kan optage kulhydraterne fra gels og sportsdrik, som så blot ligger og skvulper rundt i maven. Mathias kom til DM ud for dette ubehagelige fænomen, kaldet "sukkermave"(hypertoni), men løste problemet ved rutineret at få nogle saltpastiller hevet indenbords. Ellers var det et løb, hvor alt klappede, hvilket også skinner igennem på billedet, hvor der mangler omkring 10 meter før målstregen bliver krydset.

Ultraløberverdenen er i udpræget grad præget af stærke og særprægede individualister med meget forskellige tilgange til træningen. Blandt de bedste i verden finder man i den ene ende af spektret den mangedobbelte rekordholder Yannis Kouros, der på kun 80 ugentlige træningskilometer har formået at løbe 100 km på 6 timer og 27 minutter, 303km på 24 timer og 463km på 48 timer! Han slår stadig rekorder og vel at mærke i en alder af 56 år! Selvfølgelig findes der også deciderede kilometermænd i sporten - blandt andre de efterhånden ret kendte Dean Karnazes, Scott Jurek og Anton Krupicka.

En del ultraløbere  har i øvrigt et ret stort overlap med trailløbere, dels fordi en del af de store løb på 100miles distancen(161km) bliver afholdt  på trailruter og dels fordi mange ultraløbere samtidig har en forkærlighed for løb i naturskønne omgivelser med udfordrende terræn. I timeløbende (6-,24- og 48timers løb) finder man de mere flade "runde løb" hvor der typisk løbes på en rundstrækning der går så langt ned som 400meter(track) og op til 2-3km. Det gør det lettere rent logistisk og distancemæssigt, at afholde løbene samt at deltagerne typisk kan sætte deres eget depot op langs ruten.

Mathias er, som en del ældre medlemmer nok er klar over, ikke den første ultraløber i Fremad, men fører en tradition videre fra folk som Kartheeban Nagenthiraja, som for et par år tilbage gjorde sig flot bemærket ved nogle af de store ultraløb i alperne og Jungleløberen Christian Zagall, som har deltaget i nogle af verdens hårdeste løb. Skulle der sidde nogle derude, som måske har lyst til at prøve kræfter med de helt lange distancer eller blot vil høre mere, kan man kontakte Mathias på e-mail: loebforlivet@gmail.com.

Næste store udfordring for Mathias bliver DM i 24 timers løb, som finder sted i Rønne på Bornholm d.9 Juni. Rigtig god vind!

Links vedrørende ultraløb:

Scott Jurek

Anton Krupicka

Dean Karnazes

Så frisk kan man åbenbart se ud efter 100 km. Mathias 10 meter før målstregen ved DM 100 km

 

Kontakt

Bestyrelse snabel a aarhusfremad.com
Fremads Facebook-side

 

Sponsorer og samarbejdspartnere

Aarhus Motion
Skovbakken
Trimtex

Run, Forrest, Run!

Vi ses til træning!

Copyright 2023 © Forza Fremad