Skoskift kan give løbeskader

Af Kåre Kildall Rysgaard, journalist og fremadløber på baggrund af foredrag med fysioterapeut Rasmus Nielsen, Runningstyle

Kroppen vænner sig til den belastning, som du udsætter den for. Hvis du pludselig ændrer underlaget, løber i bakker, giver dig til at løbe i venstre side af vejen (men til træning løber du altid i højre), tager et halvmaraton langs stranden osv., så udsætter du kroppen for noget den ikke er vant til. Det betyder større risiko for skade!

Det er derfor vigtigt at målrette træningen efter, hvad dit mål er. Er dit store mål et bakkeløb, skal du træne i bakker op til. Er dit mål et ørkenløb, må du løbe i strandkanten herhjemme. Foregår konkurrencen på asfalt, så skal du også gerne løbe på asfalt i din træning.

Hvis du føler, at din krop bliver meget presset af løb, og der er en vigtig konkurrence i sigte, så overvej at takke nej til andre idrætsgrene end du er vant til. Spiller du en spontan badmintonkamp eller en omgang hyggefodbold, som du ellers sjældent gør, er der også øget risiko for skade.

Pas på konkurrenceskoene og barfodssko

En del løbere springer i lette konkurrencesko, men kun til konkurrence. Det øger risikoen for skader, for kroppen har ikke vænnet sig til de lette sko med begrænset stødabsorbering. De hidsige stød op gennem kroppen kan give en skade, hvis man ikke er vant til det. Løb derfor i dine konkurrencesko en gang om ugen og med den samme fart, som du gør under selve konkurrencen. Det formindsker risikoen for skader, når det virkeligt gælder.

Når det drejer sig om barfodssko og andre sko uden stødabsorbering, så gå langsomt frem. Begyndt forsigt at løbe nogle få km et par gange om ugen og trap gradvist op. Det er en meget hård belastning for blandt andet ankler og achillessene pludseligt at løbe i sko uden stødabsorbering.

Væn dig til de nye sko

Der er ikke noget bedre end ny løbesko, men det duer ikke at kaste den gamle bort og kun give den gas i det nye vidunder. Efterhånden som man har løbet i den gamle sko er stødabsorbering og pronationskilen trykket ned. Skifter man til den nye sko får man med et masser af stødabsorbering og en ny pronatioskile. Det kan være en voldsom forandring – og forandring kan give skader…

Den nye sko skal derfor gradist løbes til, hvor du ikke har den på til hver træningstur.

Overvejelse om skokøb

Løbesko med meget stødabsorbering kan give mindre skader, men det er ikke nødvendigt at købe de dyreste med mindre, at du vejer over 90 kilo.

Vægten af skoen har stor betydning for, hvor hurtigt du løber. På et maraton kan du løbe mange minutter hurtigere i en letvægter frem for mængdetræningssko. Men til gengæld er der ikke så meget stødabsorbering i konkurrenceskoene, så det kan give større risiko for skader.

(Denne artikel er skrevet med udganspunkt i et foredrag og behandling af fysioterapeut Rasmus G Nielsen fra www.runningstyle.dk)

Få inspiration til at vælge de rigtige sko i denne artikel fra Vores Puls (DGI)

Kontakt

bestyrelse@aarhusfremad.com
Fremads Facebook-side

 

Sponsorer og samarbejdspartnere

Aarhus Motion
Skovbakken
Trimtex

Run, Forrest, Run!

Vi ses til træning!

Copyright 2024 © Forza Fremad