Pas på skader i startfasen
I Aarhus Fremad løber vi ofte intervaller og tempoture, fordi det er den mest effektive måde til at opnå formfremgang. Hvis du ikke er vant til denne træningsform, så gå forsigtigt frem - også selvom du egentlig gerne vil give den gas. Øger du pludseligt tempoet voldsomt, er der risiko for skader. Start derfor med kun at løbe et par af intervallerne i første omgang og gear kun langsomt op. Har du løbet fire hurtige kilometer i en uge, kan du måske løbe fem hurtige kilometer de næste to-tre uger, før du så igen bygger ovenpå. Vær opmærksom på også at holde restitution. Alt for mange løbere bliver slået hjem til start med skade, fordi musklerne godt nok hurtigt bliver stærkere, men det tager tid for led og knogler at vende sig til belastningen ved løb.
En tommelfingerregel siger, at du kun må sætte træningsmængden op med 10 procent per ugen og efter tre uger, skal du gerne holde en restitutionsuge, hvor du løber 80 procent mindre end den uge, hvor du topper. Du kan også holde restitution ved at skære ned på intervaller og hurtige kilometer i den rolige uge. Lyt til dine medløbere - også hvis de siger, at du skal tage den med ro.
Hvor hurtigt skal jeg løbe intervaller
Når man endelig træner i en løbeklub vil man ofte gerne spæne helt igennem. Men det er ikke altid hensigtsmæssigt i alle intervaller. På de længere intervaller (1-3 kilomter) vil vi ofte træne tærskeltempo. Det går populært sagt ud på at skyde det man i gamle dage kaldte syregrænsen opad. Meningen er, at din puls ligger lige under syregrænsen - det er altså ingen sprintkonkurrence. Tempoet skal gerne være en anelse langsommere end det tempo, som du cirka vil kunne holde på en 10 kilometer konkurrence. Løber du for hurtigt "syrer kroppen hurtigt til," og du træner forkert. Det er hovedsageligt sprintere, som har behov for syretræning, men hvis du løber længere ture, er det ikke det, som du primært skal træne. På de kortere intervaller og op til konkurrencer løber vi også hurtigere intervaller i I-pace. Tal gerne med træneren om, hvad tempo skal være.
Hvor langt løber en fremadløber om ugen
Aarhus Fremad har både plads til hyggeløbere, der træner et par gange om ugen og ambitiøse, som løber solen sort. Drømmer du om at nå virkeligt langt, er der ingen vej udenom at løbe minimum 100 kilometer om ugen. I så fald kan det være en fordel at løbe morgen og aften eller måske spare tid på transporten ved at løbe til og fra arbejde eller studie. De fleste fremadløbere spæner dog for hyggens skyld - og for at overhale klubkammeraterne! Har du ambitioner om at løbe hurtigt og mange km, så byg langsomt på. Det kan tage et år eller to at gå fra at løbe 30-40 om ugen til at spæne 100-120. Mange års kontinuerlig træning uden pauser og skader, gør dig bedre som løber.
Hvor tilmeldes jeg Aarhus Fremad Atletik?
Bliv medlem via følgende link: Kontingent.
Læs mere om, hvordan du kan blive en bedre løber og undgå løbeskader